Πρόβατα Τσαλαφούτας

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Η Μονάδα

PB210277

 

Η μονάδα μας βρίσκεται βόρεια της Λαμίας σε απόσταση 4km από την πόλη στο δρόμο για Δομοκό (Περιοχή Δίβρης). Είναι οικογενειακή επιχείρηση στην οποία απασχολούνται οι οικογένειες των αδελφών Τσαλαφούτα και μόνο.


Η επιχείρηση ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2001 και για πρώτη φορά πραγματοποίησε εισαγωγή θυλικών και αρσενικών Γερμανικών Προβάτων (Φρισλανδίας) το 2003. Η εισαγωγή πραγματοποιήθηκε από τους ίδους, μετά από επίσκεψή τους στις καλύτερες μονάδες στη Γερμανία. Η επιλογή έγινε μετά από επίσκεψη των αδελφών Τσαλαφούτα, βοηθούμενοι από συγγενικά πρόσωπα στην περιοχή της Φρισλανδίας.
Η επιλογή των ζώων έγινε, μετά από την επίσκεψη σε περίπου 20 μονάδες εκτροφής της περιοχής. Επιλέχθηκαν τα άριστα ζώα των μονάδων αυτών, με γαλακτοπαραγωγή που ξεκινούσε από 700kg και έφτανε τα 965kg ανά γαλακτική περίοδο. Η επιλογή των ζώων έγινε με βάση την κατασκευή του μαστού, για άρμεγμα με το αρμεκτήριο αλλά και για άρμεγμα με το χέρι - μέτρια θηλή (βλέπε φωτογραφίες) . Τα Pedigree των ζώων αυτών παρουσιάζονται παρακάτω.


Η μονάδα συνεχίζει, σε αιτήσια βάση, την εισαγωγή κριαριών, με γονίδια που έχουν στο γενότυπό τους υψηλή γαλακτοπαραγωγή.
Η μονάδα, μετά 10 χρόνια λειτουργίας και διαθέτοντας άριστες εγκαταστάσεις και τον καλύτερο μηχανολογικό εξοπλισμό,κατάφερε να έχει αποδόσεις εφάμιλες με αυτές της Γερμανίας.
Η προβατίνες μετά από περίοδο αρμέγματος, που ξεπερνά τις 220 ημέρες, παράγουν κατά μέσο όρο 460lt γάλα. Η μεγαλύτερη απόδοση σε γάλα, από ζώα της εκτροφής μας, είναι 691lt. γάλα.
Οι διασταυρώσεις που έγιναν από πελάτες μας, κυρίως με πρόβατα φυλής Χίου, lacaune και assaf, ήταν ιδιαίτερα επιτυχής.


Οι αποδόσεις της (F1) γενειάς τείνουν να φτάσουν αυτές της μητρικής φυλής.
Η απόδοση των ζώων μας, οφείλετε στις συνεχείς προσπάθειές μας αλλά και συνεργασία μας με τους Γερμανούς συναδέλφους και προμηθευτές μας αλλά και ειδικούς, όπου μετά από συνεχείς επισκέψεις τους στη μονάδα μας, μας επιβράβευσαν για τον τρόπο λειτουργίας της.

 

ped1 ped2 ped3